Szükség van-e ennyi edzőre?

Ebben az írásban érdekes témát fogok boncolgatni, a véleményem abszolút szubjektív és egyéni, arról, ahogyan jelenleg látom a fitness „ipart”, az edzőket, edzői iskolákat, az általunk kiszolgált populációt; mindenféle köntörfalazás nélkül. 🙂

A jelen

Érdekes statisztika, hogy Magyarországon az aktív fitness bérlettel rendelkezők száma mindössze a populáció 3 százaléka. Pozitív értelemben megvizsgálva ezt az adatot, szerintem számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre a maradék 97 százalékkal szemben.

Nemrégiben egy cikk azzal foglalkozott, hogy melyek a manapság népszerű képzések, iskolák, ahol is a fitness és sport-edzői képesítések kiemelkedő népszerűségnek örvendtek.

Látszik az, hogy szükség van edzőkre, hiszen a társadalom kezd rájönni, hogy sokkal produktívabb, aktívabb életvitelt tudnak elérni mozgással, sporttal. A fitness mára egyfajta trend lett, divat sportolni.

Ezzel szemben az egészségügy sokkal kevésbé dinamikusabb, naprakészebb, a fő irányvonaluk még mindig a tünet, és nem a kiváltó ok kezelése, orvoslása. Egyszerű példa erre a mindennapos derékfájás. Általánosságban az egészségügy gyógyszert fog javasolni, mely a fájdalmat enyhíti, rosszabb esetben pedig műtétet javasol, ahol egy komplex emberi struktúrát megbontanak. Vágjál bele félig egy kártyavár legalsó lapjába, és nézd meg, mennyivel lesz stabilabb vagy instabilabb az építmény.

Egy gyógytornász, megfelelően képzett fitness szakember a fájdalom kiváltó okát keresi, és magával a problémával szemben veszi fel a küzdelmet. Az emberi szervezetet holisztikusan, egy egészként kezeli, annak szimmetriájának visszaállítására törekszik.

Nagyon nehéz dolgunk van ebben a harcban, hiszen a médiában is minden második reklám már gyógyszerről szól, nagyban folyik a fogyasztói társadalom nevelése ezen a téren is.

Fel kell arra is készülni, hogy a mai populációt közel sem lehet úgy „mozgatni”, ahogy azt 20 éve tették. A legtöbb „hétköznapi” ember mozgásszegény életvitelt folytat, rengeteget ül, ehhez alkalmazkodik testük. Ezért az elsődleges cél ennek kompenzálása kell, hogy legyen. Amerikában néhány edző is azt vallja, hogy „diszfunkcióhoz nem adunk terhelést”.

A szakemberek legnagyobb fegyvere a szemük, észre kell vennünk, hogy melyek azok a deformitások, eltérések, amelyek okozzák, vagy okozni fogják az idő múlása során a degeneratív mozgásszervi panaszokat.

Ehhez viszont alapos anatómiai, élettani tudásra van szükség, amit sajnos kevés edzőképző iskola tud nyújtani.

Párhuzamosan a sport és fitness felemelkedésével nőttek ki gombamód az edzőképző iskolák, találkoztam olyannal is, ahol semmi elméleti képzést nem kaptak a hallgatók.

Érdemes körbe nézni a piacon, milyen iskolák elérhetőek, melyek azok, akikről jó véleményt nyújtanak a már végzett szakemberek. Mely iskolák fejlődőképesek, és adnak nemzetközi végzettséget, netán hozzáférést edzői regiszterekhez. Tanáraik mennyire hitelesek, elhivatottak. Hidd el, keveset fogsz találni. Viszont amik a fentebb írtaknak megfelelnek, nemcsak hogy megfelelő alapot fognak képezni tudásodnak, de olyan szemléletmódot adnak át, amelyet jó ideig fogsz tudni kamatoztatni.

A jövő

Amerikában, illetve néhány Európai országban is a jelenlegi trend az, hogy az edzőknek folyamatosan meg kell újítani végzettségüket, továbbképzéseken vesznek részt, melyekkel kredit pontot gyűjthetnek. Létezik egy nemzetközi edző regiszter (EREPS), ahová beregisztrálhatnak a fitness szakemberek, a munkáltatók pedig nyomom tudják követni, hogy kik azok a rendszerben, akik alkalmasak lehetnek az általuk kínált pozíciókra.

Pár éven belül Magyarországon is ki fog alakulni ez a rendszer, ha ilyen dinamikában fejlődik tovább a fitness ipar, ezért fontos az, hogy hosszú távon is versenyképes tudjon maradni egy szakember.

Edző szeretnél lenni?

Amennyire divat a mozgás és a sport, ezzel párhuzamosan trend lett „edzőnek lenni”. Számos helyről hallom még mindig, hogy egy személyi edző nem csinál egyebet, csak áll a vendég mellett, és számolja az ismétléseket, közben a delikvens vért izzad a több mázsa alatt. Nos, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Amennyiben fontolgatod, hogy edzői képesítést szerzel, az alább leírtakat gondold át, és ha illik Rád, akkor hajrá:

Biztosíthatlak, az egyik legfelelősségteljesebb szakmát választottad. Emberekkel foglalkozol, egy testük van, nincs lehetőség másikra cserélni. Ha valamit elrontasz, akkor előfordulhat, hogy maradandó károkat okozol. Minden nap, minden edzésen maximális figyelmet kell fordítanod vendégeidre, tudd, hogy mit miért csinálsz, és az milyen hatással lesz vendégedre mind fizikailag, mind pedig mentálisan egyaránt.

A fentebbiből látszik, hogy ez egy olyan szakma, amelyben „holtig tanulunk”. Folyamatos képzésekkel tudod magadnak biztosítani azt, hogy elméd „ne tompuljon” el, tudásod frissen tartsad, és fel tudd venni a lépést a rohamosan fejlődő fitness iparral. Ugyan az, mint az informatika, ahol jönnek ki az újabbnál újabb operációs rendszerek. Egy mérnöknek folyamatos képzésekre van szükség, ha versenyképes szeretne maradni. Amennyiben elvégeztél egy edző képzést, és felrakod a kezed, hogy te már edző vagy, nincs szükséged másra, nem fogsz sokáig a szakmádban maradni. A vendégeid is jobban meg fognak bízni benned, a munkádban, ha látják, hogy a bevételed egy részét a magad fejlődésére fordítod.

Az improvizáció, mint olyan, nem működik hosszú távon. Nem mindenkinek jó minden gyakorlat, egyénre szabottan regressziókat és adott esetben progressziókat szükséges biztosítanunk mindenki számára. Ezzel tudod biztosítani a folyamatos fejlődést a vendégkörödnél.

A legnagyobb névjegykártyád a tested lesz, így nem mindegy, hogy mit csinálsz vele. Dohányzással, folyamatos bulizással, inaktivitással, de akár a rossz táplálkozási szokásaiddal pont hogy arcon köpöd azt, amit Te szeretnél képviselni, és lenyomni a leendő vendégeid torkán.

Az egyik legfontosabb tulajdonság ebben a szakmában a hivatásoddal szembeni alázat. Hatalmas élmény, amikor egy közös célt együtt elértek vendégeddel, netán orvosolsz egy mozgásszervi problémát, és hallod, „hogy már nem fáj”. Abban a megtiszteltetésben lehet részed, hogy végigkísérheted őket az útjukon, megbíznak benned, kezedbe adják a testük feletti irányítást egy órára. Ennél nagyobb motiváció, lelkesítő erő nem létezik. Ha elsődlegesen a pénz motivál, akkor nem biztos, hogy jó úton jársz.

A cél

Bármelyik edzőnél el tudsz fáradni, de nem az a fő szempont, hogy az edzés végére patakokban folyjon rólad az izzadtság, hanem hogy alkalomról alkalomra fejlődj! Ne az edzés túlélése legyen a kitűzött cél!

A végcél egy egészségesebb, nagyobb teljesítménnyel, állóképességgel, és erővel rendelkező egyén, és nem egy leharcolt, túledzett, fáradt delikvens.

Egy elhivatott szakembernek nem csak az adott napi edzés van a fejében, hanem a rá következő alkalmat is már vizualizálja az adott napi közös munkából, ezzel biztosítva a folyamatos fejlődést. Vonzza a “gondolkodva edzéstartás”, szereti tudni, hogy mit miért csinál.

 

Szükség van arra, hogy feljebb emeljük a mércét az edzőknél, edzőképző iskoláknál, ha a rohamosan rossz irányba fejlődő, mozgásszegény életvitelt folytató populációt megfelelően ki akarjuk szolgálni.

Fontos, hogy tanítsuk meg a vendégeket gondolkozni, tudatosan edzeni, mit miért csinálunk és csináltatunk velük, mire van szükségük. Építsük bele az edzésekbe a mindennapi rutinjukat, hogy azokat könnyebben el tudják végezni, adott esetben panaszmentesen. Hidd el, meg fogják Neked hálálni!

Írta: Horváth Szabolcs